Wij hebben alle informatie over snacks wat jij absoluut moet weten! Wij Nederlanders zijn gek op snacks, dat merk je gelijk wanneer je buiten loopt. De geur van de vetspetter komt je tegemoet als je door een stad loopt. Ken jij alle onderstaande feiten al over snacks?
1. Favorieten snack
Frikandellen worden meestal gegeten bij de lunch en als tussendoortje. Vrijdag en zaterdag zijn de populairste eetdagen van de week.
De Frikandel zelf is een typisch Hollands tussendoortje. Zo'n 85% van de Nederlanders eet wel eens of regelmatig frikandellen, het liefst uit de hand. Een derde eet de snack het liefst op een broodje, met of zonder speciaal. Vooral op vrijdag en zaterdag genieten Nederlanders van frikandellen Bijvoorbeeld tijdens het winkelen, tijdens de lunch of in de middag.
Gemiddeld eet een Nederlander 37 frikandellen per jaar!

2. Frikandellen
In totaal eten we dus gemiddeld 37 frikandellen per jaar. Daarmee is het de meest populaire snack van Nederland. Van alle gefrituurde snacks die worden gegeten, zijn er 30% Frikandellen. Om de liefde voor frikandellen aan te pakken worden er in Nederland jaarlijks zo’n 600 miljoen frikandellen gemaakt. Dit is geen onzin, - de totale lengte van al die snackjes is 108.000 kilometer, ofwel 2,5 keer de omtrek van de aarde!
Frikandel was niet altijd de populairste snack van Nederland. Kroketten waren tot ongeveer 1996 de best verkochte snack in Nederland. Ondertussen versloeg de frikandel zijn krokante concurrent; we eten er "slechts" 300 miljoen per jaar van.
3. Kroket
Op de nummer 2 staat dus de kroket, maar wat is eigenlijk gezonder? De frikandel of kroket?
Een gefrituurde kroket bevat gemiddeld 21 calorieën meer dan een frikandel. Dit komt doordat de kroket tijdens het bakken meer vet opneemt. Een kleine kanttekening: we weten allemaal dat frikandel met saus veel lekkerder is - eigenlijk alle snacks- waarbij de kroket met slechts een laagje mosterd een hemels niveau bereikt. Hierdoor is het dus eigenlijk ook weer een soort van gelijkspel.
4. Hamburger
Nederland eet jaarlijks 400 miljoen hamburgers. Deze word thuis veel meer gemaakt dan eigenlijk alle andere snacks. 125 miljoen daarvan worden thuis gewoon klaargemaakt. De overige 275 miljoen hamburgers worden gegeten in restaurants, snackbar en in voetbalkantines.

Komt de hamburger ook uit Hamburg?
Ja. Duitse zeelieden brachten deze ronde sneetjes vleestartaar voor het eerst van de Baltische havens naar Hamburg. Daar werd al snel op grote schaal vlees geproduceerd en geëxporteerd. Daar komt de naam Hamburger dus echt vandaan!
5. Friet of patat
We eten in Nederland per jaar gemiddeld 1.2 miljard porties friet of patat per jaar! Omdat de hoeveelheid van de McDonalds kleiner is dan restaurants of de snackbar hebben ze alles maar in porties berekend!
- Anderhalve eeuw geleden werden op de Bredase beurs de eerste aardappelen verkocht.
- We eten gemiddeld 40-50 porties friet per persoon per jaar. Dit komt neer op ongeveer 18 kilogram!
- In totaal hebben we al zo'n 57 miljard frietjes gegeten.
- Wat we op aardappelen doen is anders geworden in de loop der jaren. Vroeger waren dat vooral augurken, pickelilly en mayonaise. Maar tegenwoordig zie je ook veel satésaus, curry of ui.
- Wij eten het liefst patat met kroket of frikandel. Frikandel is nummer 1, kroket is nummer 2.

6. Lekker ijs
Volgens Foodservicewatcher.nl eten we steeds meer ijs. We eten en likken nu gemiddeld 8 liter ijs per jaar, vergeleken met 7 liter in 2021. De groeimarkt lijkt vooral het traditionele skov-ijs te zijn: begin jaren negentig waren er honderd van deze ijsbars, maar tegenwoordig zijn er al zeshonderd.
IJssalon De Hoop in Blaricum is dit jaar de beste ijssalon van Nederland.
Schepijs is echter nog steeds een nichemarkt: slechts 6-8 procent van alle ijsverkopen bestaat nog uit softijs. Het aandeel softijs is veertien procent en de rest is verpakt ijs.

7. Kip
Wij zijn gek op kip in Nederland. In 2021 aten we gemiddeld 22,9 kilogram pluimvee per persoon, waarvan kip meer dan 20 kilo. De supermarkt is een favoriete plek om kip te kopen. In de toekomst zal de consumptie van kippenvlees op wereldschaal alleen maar toenemen. Supermarkten hebben zich ten doel gesteld om in 2023 alleen kippenvlees onder het Beter Leven Ster-label te verkopen in Nederlandse supermarkten. We zijn benieuwd hoe zich dit al ontplooien in de loop der jaren!
8. Pizza
Per jaar, per persoon eten we in Nederland gemiddeld 6,21 pizza’s. 3,2 uit het diepvriesvak van de super en 1,58 van de pizzakoerier. Totaal bijna 106 miljoen pizza's dus in Nederland!
De vijf populairste pizzasmaken in Nederland zijn Margherita, Shoarma, Pepperoni, Salami en Hawaii. De pizza Margherita staat ook in Italië en Zwitserland op de eerste plaats. Het meeste eten wordt op zaterdag en zondag besteld. Op maandag en dinsdag bestellen we het minste eten. Inwoners van Canada bestellen gemiddeld bijna vijf producten per order. Daarmee zijn ze grootste eters. Nederlanders bestellen gemiddeld iets meer dan drie producten per bestelling.

9. Hoeveel bestellingen plaatsen we gemiddeld?
Jaarlijks worden in Nederland 315 miljoen volledige maaltijden bij mensen thuis bezorgd. Afhalen is ook nog steeds populair; Jaarlijks worden 650 miljoen maaltijden besteld. Gemiddeld is dit één maaltijd per Nederlander per week. Mensen die uit eten gaan, worden hierbij niet meegeteld.
De markt voor huishoudelijke apparaten biedt veel groeimogelijkheden. Dit jaar worden warme maaltijden ter waarde van 695 miljoen euro in huis gehaald. Dat is 3 procent meer dan vorig jaar. Dit aantal groeit snel, vooral in de Randstad en de studentensteden.
Levering is niet alleen aan huis, maar op alle mogelijke plaatsen. Denk aan werk, parken of hotels. De meeste mensen bestellen online of via een app.
10. Koffie
We weten dat koffie niet echt onder snack valt, maar toch hebben veel mensen liever een heerlijk warm bakje koffie dan een vette snack uit de vetspetter.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 2,4 kopjes koffie per persoon per dag drinken. Omgerekend is dat gemiddeld ruim 260 liter per persoon per jaar. In kilogrammen is dat bijna 8,5 kilogram per persoon. Koffieconsumptie verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, maar blijkbaar zijn wij mannen grote koffieliefhebbers.





