Pizza eten is gezond?

Volgens onderzoek bestellen Nederlanders jaarlijks voor €490 miljoen euro aan voedsel (via internet). En wat is de favoriet van al deze bestellingen? Pizza! Dan is dit een belangrijke vraag; wat is de gezondere optie: de verse variant uit de supermarkt? Of kies je toch beter voor een diepvriespizza uit de schappen of ga je toch bestellen bij jouw lokale pizzaboer? Kijk hier wellicht voor de beste pizzaoven.

Verse pizza

Als we de makers van vers gemaakte pizza's mogen geloven, zouden deze plakjes authentieker en gezonder moeten zijn dan bevroren. Labels als "recent geïnvesteerd" en "brandhout gestookt" moeten de consument geruststellen. Maar is dit echt zo en is verse pizza echt zo gezond?

Verzadigde vetten

Als je alleen naar de ingrediënten naar een pizza zou kijken, zou je dat denken. Tomatensaus, kaas, olie of bloembasis lijkt niet echt ongezond, maar is zo groot als een pizza. Want zelfs de dikke diameter van een gewone pizza gaat alarm. Zo levert een grote hoeveelheid kaas veel verzadigd vet, is tomatensaus te beperkt om een ​​complete groente te zijn, wordt pizzabodem meestal niet gemaakt van volkoren meel en levert olie ook nog eens extra calorieën.

Calorieën

Calorieën lopen snel op. "Een standaard pizza bevat 800-900 kcal, dat is bijna de helft van de 1800-2000 kcal die nodig is voor een hele dag en dan hebben we het over minder rijkelijk belegde pizza's. Voor de variant peperoni of Quattro Formaggi wordt de hoeveelheid verzadigd vet nog verhoogd met salami of extra kaas. "Hoewel niet meer dan 30% van onze dagelijkse energie-inname uit vet kan komen - dat is ongeveer 60-70 gram - heb je al minstens de helft met één pizza.

Verschil tussen diepvries pizza en verse pizza

Natuurlijk is er een groot verschil tussen verse pizza en diepvriespizza op het gebied van kwaliteit, smaak en gezondheid. Diepvriespizza's worden vaak gemaakt van korsten geleverd door een pizzabodemfabriek, belegd met tomatensaus, kaas en andere toppings van bekende pizzamerken zoals Dr. Oetker, Casa di Mama, Ristorante of Big Americans. . Het grote nadeel van diepvriespizza is dat het niet echt vers meer is, het gebruikt teveel vette olie en zout, dus het is volkomen ongezond.

Er zijn ook veel verschillen tussen pizza's die in pizzeria's kunnen worden gekocht. In veel pizzeria's gebruiken ze ook fabrieksstandaard pizzabodems, ze maken de tomatensaus niet zelf, maar de ingrediënten zitten meestal op de pizza, dus alles is veel verser. Pizza's gemaakt in echte authentieke pizzeria's zijn vaak het gezondst, deze mensen geven echt om eten en dat is te zien.

Hier worden pizzabodems en tomatensaus bereid, waardoor er veel minder suiker wordt toegevoegd en er veel minder olie en zout wordt gebruikt. Als je de pizza zelf gaat maken kun je zelf bepalen hoe gezond of ongezond je hem wilt, de bodem en saus kun je zelf maken of in de winkel kopen. Het belangrijkste is om zelf te beslissen op welke topping je verschillende groenten legt en let op de hoeveelheid kaas, de pizza kan best gezond zijn.