Airbnb introduceert een wereldwijd verbod op het gebruik van camera’s binnen

Airbnb zal het gebruik van beveiligingscamera's binnenshuis die gasten kunnen vastleggen verbieden. Het wereldwijde verbod treedt eind april in werking. De maatregel is bedoeld om het beleid met betrekking tot beveiligingscamera's te vereenvoudigen en de privacy van gasten te blijven waarborgen.

Verandering

Tot nu toe stond Airbnb het gebruik van binnencamera's toe in gemeenschappelijke ruimtes zoals gangen en woonkamers, mits ze op de boekingspagina werden vermeld, duidelijk zichtbaar waren en niet waren geplaatst in slaapkamers, toiletten en badkamers.

Verborgen opnames

In het verleden zijn er herhaaldelijk gevallen geweest waarin mensen in hotels en Airbnb-accommodaties heimelijk werden gefilmd met verborgen camera's, zoals die kunnen worden verstopt in bijvoorbeeld de rookmelder aan het plafond.

Buitencamera's en geluidsmeters

Volgens Airbnb blijven buitencamera's en geluidsmeters wel toegestaan, maar verhuurders moeten de aanwezigheid en locatie van deze camera's bekendmaken voordat gasten boeken. Deze camera's mogen niet gericht zijn op binnenruimtes en zijn niet toegestaan in bepaalde buitenruimtes zoals afgesloten buitendouches of sauna's.

Airbnb geeft aan dat slechts "een klein deel" van de verhuurders op het platform beveiligingscamera's heeft. Momenteel zijn er meer dan 5 miljoen verhuurders aangesloten bij de organisatie.