De voordelen van naakt slapen

Naakt slapen? Sommige mensen kunnen niet eerder slapen, dan dat ze verlost zijn van alle kledingstukken. Andere mensen zweren erbij om toch in ondergoed te slapen, en zelfs sommige mensen hebben standaard een pyjama aan. Toch heeft naakt slapen ook echt zo zijn voordelen.

Naakt Slapen

Uit onderzoek van Noviodata in opdracht van meerdere beddengoed fabrikanten blijft dat verreweg de meeste Nederlands 'nachtkleding' dragen. Maar liefst 35% van de jongeren (10-18 jaar) slaap liever in ondergoed.

Een pyjama of nachtjapon word door 36% van de oudere gedragen (65+). Vrouwen dragen over het algemeen meer ondergoed of een nachtjapon in bed dan mannen. Mensen tussen de leeftijden van 46 en 65 jaar slapen maar 20% in hun blootje. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar slapen maar voor 9% in hun adamskostuum.

De meeste mensen die naakt slapen zijn tussen de 26 en 46 jaar met een percentage van 18%. Algemeen slapen over het algemeen meer mannen (22%) naakt dan vrouwen (13%). Toch willen we jullie graag aanraden om lekker bloot te gaan slapen.

bron: Pixabay

Alle voordelen van naakt slapen

Naakt slapen heeft velen voordelen, denk hierbij aan meer seks, een beter nachtrust en je blijft langer jong. Wij hebben de 7 grootste voordelen voor jullie onderzocht.

1. Knuffelhormoon

Als je partner en jij allebei naakt slapen en tegen elkaar aan te kruipen komt het knuffelhormoon oxytocine vrij. Dit stofje geeft je geluksgevoel een boost omdat je je verboden voelt en genegen. Het is lichaamseigen en kan alleen maar onbewust vrijkomen. Het is officieel bewezen door artsen dat dit feitelijk echt lichamelijk gebeurd.

Het stofje oxytocine maakt niet als knuffelhormonen vrij maar kan ook je stresslevel flink verminderen, geluksgevoel een boost geven, maakt vrolijk en maakt je ontspannen. Het hormoon is zelfs bewezen goed voor je bloeddruk en het immuunsysteem. Hierbij het officiële artikel van de huisarts betreft het stofje oxytocine.

2. Spermakwaliteit verbeterd

De mensen zijn niet gecreëerd om ' warme' ballen te krijgen. Daarom hangen de teelballen ook technisch gezien buiten het lichaam. Wanneer jij (strak) ondergoed of een pyjama aandoet, maak je daardoor 's nachts de kans groter om de balzak te verwarmen naar temperaturen die niet goed zijn voor je spermakwaliteit.

Ook de productie ervan verminderd aanzienlijk. Dit is trouwens ook de reden dat huisartsen waarschuwen voor stoelverwarming in de auto. Wanneer jij vaak lange ritten maakt met de stoelverwarming aan in de auto, heeft dat dus ook negatieve resultaten voor jouw spermakwaliteit!

3. Meer seks

Wanneer beide partijen naakt slapen, is er vaak een grotere seksuele spanning onder de lakens. Uit een groot Brits onderzoek zijn mensen ook meer tevreden over hun seksleven dan niet blootslapers. Aangezien seks ook hartstikke gezond is voor aangezien je stress verlaagd word, pijn verlicht, je immuunsysteem versterkt en goed is voor de hart en bloedvaten.

naakt slapen

Ook hebben stelletjes soms een ochtendhumeur en kan een zweet loze nacht ook bijdragen aan een vrolijkere partner. Wanneer je natuurlijk een volledig pak in bed draagt, transpireer je ook meer ;). Een flinke dosis goede seks is dus beter voor je nachtrust en voor je gezondheid.

4. Betere nachtrust

Wanneer je naakt gaat slapen voel je je vaak helemaal vrij. Een onderbroek of pyjama gaat vaak toch in de loop van de nacht schuren, word warm of rolt langzaam omhoog of omlaag. Het hindert je ' diepe slaap' namelijk.

5. Je koelt meer af

Om goed te kunnen slapen, moet je lichaam goed afkoelen. Door naakt te slapen koelt je lichaam eerder af en behaal je de juiste temperatuur die nodig is voor een ideale nachtrust. Wist je dat blootslapers ook sneller afvallen? Omdat je het sneller koud krijgt ga je meer calorieën verbranden in je slaap omdat je lichaam jou warm wilt maken. Naaktslapers verbranden ongeveer 750kcal tijdens een nachtrust van 8 uur lang. Dus je slaap beter, en je valt af, ideaal!

6. Minder infecties

Wanneer je boxers, ondergoed, pyjama of nachtjapon draagt tijdens het slapen, zijn dat vaak plekken die erg warm kunnen worden. Weet je wie daar nog meer gek op zijn? Bacteriën en schimmels zijn gek op zulke warme plekjes. Wanneer je naakt slaapt blijft het lekker koel bij je penis of vagina waardoor er ook echt een kleinere kans op infecties zijn.

Vooral voor mensen die er erg gevoelig voor zijn, word het ook aangeraden door de huisarts om je kleding is uit te doen tijdens de slaap. Mocht je toch denken dat je een infectie hebt opgelopen, kijk dan hier of je inderdaad 1 van de volgende symptomen bevat.

7. Je blijft jong

Wist je dat je je verouderingsproces vertraagd door naakt te slapen? Door nachtkleding te dragen remt dat de maak van melatonine en groeihormonen omdat je lichaam minder snel afkoelt. Aangezien Melatonine ook een antioxidant is en niet alleen een slaaphormoon gaat het ook nog is celbeschadeging tegen en zorgt het voor een sterkere huid. Groeihormonen zorgen 's nachts dat je lichaam hersteld en melatonine zorgen dus voor een mooiere en sterkere huid.

naakt slapen is gezond als voorbeeld

Naakt slapen is gezond

Door alle punten hierboven ga je hopelijk nadenken om vannacht jezelf te bevrijden van dat warme boxertje of slipje.

Kijk zelf of je mogelijk betere nachtrust kan pakken door onze tips te gebruiken om naakt te slapen. We hopen in ieder geval zeker dat je wat aan onze tips hebt gehad. Mocht je nou toch te kampen hebben of krijgen met extreme slapenloosheid spreek dan altijd je huisarts even of hij je ergens mogelijk mee kan helpen.