Dit is de mysterieuze Boer Harm aka de boerenrapper

Hij verovert TikTok en YouTube, en zijn tracks zijn niet meer weg te denken uit de club en het café: Boer Harm. Zijn hit "Brommers Kieken" heeft op Spotify al meer dan een miljoen streams behaald. De identiteit achter het masker van Harm blijft een groot raadsel. Wat maakt deze rappende boer met zijn onmiskenbare Nedersaksische tongval zo succesvol? En de brandende vraag blijft: wie schuilt er achter dit mysterieuze personage?

Brommers kieken

"Kom je mee brommers kijken, een rondje rijden en een potje wippen," zo rapt Boer Harm vrolijk verder in zijn groene laarzen, blauwe overall, rode sjaal en gouden ketting. Uit het niets schoot deze artiest naar bekendheid op sociale media en domineert hij de hitlijsten op Spotify. Een opmerkelijke prestatie, volgens de Achterhoekse muziekkenner Meindert Bussink: "Het is reggaeton met een boers tintje."

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Bas & Dylan (@538avondshow)

Wie is Boer Harm?

De grote vraag blijft natuurlijk: wie schuilt er achter het opvallende masker van Boer Harm? Op het internet circuleert bijvoorbeeld de naam Bram Agterbos van het Twentse muziekduo Gladjakkers. Ook wordt roddelpraat-presentator Dennis Schouten genoemd als mogelijke kandidaat. Muziekkenners Van Vugt en Bussink hebben zelf geen idee wie er zich achter het masker van Boer Harm verbergt.

In de zoektocht naar de identiteit van Boer Harm kunnen we een klein stukje van de puzzel oplossen. Het management van Boer Harm heeft bevestigd tegenover Omroep Gelderland dat Boer Harm afkomstig is uit de provincie Gelderland. Er zijn meer aanwijzingen die naar Gelderland wijzen rondom Boer Harm. Zo is de videoproducent van zijn videoclip gevestigd in Didam en volgens de informatie in de YouTube-beschrijving is de videoclip opgenomen in Zutphen.

Achterhoeker Meindert Bussink plaatst echter vraagtekens bij de herkomst van Boer Harm. Bussink wijst op het taalgebruik van de rappende artiest. "Ik betwijfel of hij echt een boer is, want ik hoor verschillende accenten. Hij zegt bijvoorbeeld: 'Hedde dat?', dat is echt Brabants. In de Achterhoek zeggen we eerder: 'Hebbe dat?'. Maar ik hoor ook hier en daar een Fries accent." Of Boer Harm daadwerkelijk uit onze provincie komt en wie hij echt is, daarover is dus nog niet het laatste woord gesproken.

Masker van Boer Harm

Wat meteen opvalt, is het masker dat Harm draagt. "Vaak willen artiesten daarom in de anonimiteit blijven om hun privéleven te beschermen. De teksten zijn vrij direct en dat kan een reden zijn om een masker te dragen," zegt muziekkenner Bussink. De populariteit van Harm heeft ongetwijfeld ook te maken met de anonimiteit die het masker met zich meebrengt, aldus Bussink.

Van Vugt is het daarmee eens: "Het masker helpt zeker," zegt hij stellig. "Het is een manier om een verhaal te creëren. Niet zomaar een zanger, maar iemand met een verhaal. Een opvallende outfit, een unieke podiumact, dat blijft hangen. Dat zie je ook bij grote artiesten."

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Boer Harm (@deboerenrapper)