Drink jij genoeg water? Dit gebeurt er als je niet genoeg drinkt!

We vergeten wel eens voldoende water te drinken en dat is natuurlijk niet het eerste waar we aan denken. Het is toch wel echt héél belangrijk om genoeg water te drinken. Nog belangrijker dan je eigenlijk denkt. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt zien of je te weinig water drinkt. Handig! Pak gelijk een glas water voor als je één van deze signalen herkent, maar let wel op dat je niet te veel drinkt.

Dit zijn de signalen dat je te weinig drinkt

Als volwassen kerel heb je volgens het voedingscentrum zo’n 2 liter vocht per dag nodig. En nee jongens, vocht is niet perse alleen maar Coca Cola en Sinas. Met vocht bedoelen we: water, zuiveldranken, thee en koffie zonder suiker. Het makkelijkste is om bij te houden hoeveel je per dag drinkt zodat je zeker weet dat je voldoende binnen krijgt. Doe je dit niet dan kun je de volgende signalen gebruiken om te herkennen of je voldoende drinkt!

1 Je hoeft niet veel te plassen per dag

Dit lijkt ons het meest logische signaal. Als je weinig drinkt hoef je ook weinig te plassen, zo simpel is het nou eenmaal. Een gemiddeld persoon gaat zo’n 5 tot 8 keer per dag naar het toilet, ga jij minder? Dan moet je dus meer drinken!

2 Donkere urine

Ook dit is een bekend signaal bij de meeste, maar als jij donkere urine hebt dan is het geen goed teken. Urine hoort een beetje gelig te zijn of soms wel doorzichtig. Als het donker is moet je dus meer drinken.

3 Last van je dak (Hoofdpijn)

Dit is een signaal waar wij mannen over het algemeen minder last van hebben, maar als je het hebt dan kan het komen doordat je niet genoeg hebt gedronken. Vochtig houdt ook je bloeddruk op peil, waardoor je minder duizelig wordt.

4 Slechte concentratie

Kun jij je soms minder goed concentreren? Als je weinig drinkt dan krijgen je hersenen ook minder vocht wat betekent dat het minder zuurstof binnenkrijgt. Als dit gebeurt kun je niet alleen hoofdpijn krijgen, maar kun je je ook minder goed concentreren.

Fun fact: Je hersenen bestaan voor meer dan 90% uit water, dus ze kunnen niet zo goed functioneren als er niet genoeg vocht in zit. Ze zullen daarom moeite hebben om zich te concentreren als ze niet genoeg vocht krijgen.

5 Bij teveel dorst krijg je honger

De hersenen raken in de war als er zuurstofgebrek is. Je bloedsuikerspiegel daalt en je hersenen denken dat je voedsel nodig hebt om het goed te maken, zelfs als je veel vocht binnenkrijgt. Zorg ervoor dat het signaal bij je blijft. Een paar glazen water kan voldoende zijn totdat het probleem is opgelost.

Beeld: Unsplash.com

Disclaimer: Wij zijn geen experts. Voor professioneel advies over genoeg water te drinken dien je je dokter te raadplegen.