Bij Eneco nu ook extra kosten voor mensen met zonnepanelen

Eneco laat nu ook zonnepaneelbezitters extra betalen, zolang de salderingsregeling in Nederland nog geldt. De energieleverancier uit Rotterdam geeft aan dat de kosten voor het terugleveren van stroom zijn gestegen. Eneco kiest er daarom voor om deze kosten niet langer volledig te verdelen onder alle klanten, maar door te berekenen aan klanten die zonnepanelen hebben geïnstalleerd.

Eneco de volgende

Net als andere energiebedrijven ondervindt Eneco hetzelfde probleem met klanten die zonnepanelen hebben, dankzij de salderingsregeling waarmee teruggeleverde stroom kan worden verrekend met het eigen verbruik. Hierdoor betalen ze effectief met duurdere stroom op momenten van hoge vraag en laag aanbod, terwijl zonnepanelen vaak stroom terugleveren wanneer er overvloedige elektriciteit beschikbaar is en de prijzen laag zijn.

Eneco zonnepanelen

Vastrecht is ook prijziger nu

Om dit aan te pakken heeft Eneco besloten dat klanten met zonnepanelen die een nieuw stroomcontract afsluiten bij Eneco voortaan standaard €6 per maand extra aan vastrecht moeten betalen. Tijdens de zomer zal deze vastrechtverhoging worden vervangen door een tarief waarbij klanten per teruggeleverde kilowattuur stroom betalen. Ook bestaande klanten met een variabel contract zullen met deze verandering te maken krijgen.

Ondanks de extra kosten benadrukt Eneco dat investeren in zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk blijft.

Salderingregeling

Onlangs heeft een meerderheid in de Eerste Kamer tegen een voorstel gestemd om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen. Eneco reageerde hier direct teleurgesteld op. "We houden vast aan een regeling waarbij klanten met zonnepanelen een aanzienlijke financiële vergoeding ontvangen voor de opgewekte stroom, maar die hen niet aanspoort om deze stroom ook direct te verbruiken," liet het bedrijf weten. "Dit kan leiden tot verdere overbelasting van ons elektriciteitsnet.

Zonnepanelen Eneco

Greenchoice en Vandebron

Greenchoice en Vandebron zijn Eneco al voorgegaan in het verhogen van de kosten voor eigenaren van zonnepanelen. Prijsvergelijker Energievergelijk.nl meldde vorige week dat bezitters van zonnepanelen inmiddels "benadeeld" worden door bijna alle energiebedrijven in Nederland. Soms zijn er terugleverkosten toegevoegd, soms hogere vaste kosten. Energievergelijk.nl wijst er ook op dat dit benadelen plaatsvindt door het ontbreken van klantenbonussen, de afwezigheid van meerjarige contracten, stijgende tarieven en lage terugleververgoedingen.