Nyck de Vries in de shit: moet tonnen dokken aan investeerder

Nyck de Vries, de voormalige Formule 1-coureur die vorig jaar zijn debuut maakte, heeft een flinke klap gekregen van de rechter. Hij moet een berg geld terugbetalen aan Investrand, een investeringsmaatschappij van zakenman Jeroen Schothorst. Die had hem in 2018 een lening van 250.000 euro gegeven om zijn Formule 2-carrière te redden en zijn kans op de Formule 1 te vergroten.

De deal van Nyck en Jeroen

De deal was simpel: als De Vries voor eind 2022 een vaste plek in de Formule 1 zou bemachtigen, zou hij de helft van zijn inkomsten delen met Investrand. Zo niet, dan zou Investrand de lening afschrijven en zou De Vries niets hoeven terug te betalen. Maar De Vries dacht slim te zijn en vroeg om een uitzondering voor het geval hij alleen als testrijder zou fungeren.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Nyck De Vries (@nyckdevries)

Deal gaat fout

Dat pakte verkeerd uit voor hem. De Vries viel in 2022 in voor Alexander Albon bij Williams en scoorde punten in zijn eerste race. Daarna tekende hij een contract bij AlphaTauri voor 2023. De rechter oordeelde dat dit geen testrijden was, maar echte Formule 1.

Dus nu moet De Vries niet alleen de lening met rente terugbetalen, maar ook de helft van al zijn inkomsten als Formule 1-coureur na 2022 afstaan aan Investrand. Dat gaat om zijn salaris bij AlphaTauri en zijn persoonlijke sponsors.

Uitspraak

Schothorst is blij met de uitspraak, maar vindt het jammer dat het zo ver moest komen. “We hebben Nyck gesteund toen niemand anders dat wilde”, zegt hij. “We hadden liever een schikking getroffen, maar Nyck en zijn advocaat wilden daar niets van weten.”

De Vries heeft nog niet gereageerd op het vonnis, maar hij zal flink balen. Hij dacht een droomdeal te hebben gesloten, maar het werd een nachtmerrie.