Waar staat NHG voor?

De term NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Maar wat betekent dat precies, en wat houdt het in voor jou als woningkoper of huiseigenaar?

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De Nationale Hypotheek Garantie, afgekort als NHG, is een garantie op hypotheken die wordt uitgegeven door de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Het doel van NHG is om zowel de hypotheekverstrekker als de consument te beschermen tegen financiële risico's bij het kopen van een woning. NHG kan in veel situaties een aantrekkelijke optie zijn, omdat het voordelen biedt zoals lagere hypotheekrente en extra zekerheid.

Voordelen van NHG

Het afsluiten van een hypotheek met NHG biedt verschillende voordelen:

  1. Lagere hypotheekrente: Hypotheekverstrekkers zijn bereid een lagere rente te rekenen omdat zij minder risico lopen.
  2. Bescherming bij gedwongen verkoop: Als je door onvoorziene omstandigheden, zoals werkloosheid of echtscheiding, je huis moet verkopen en er een restschuld overblijft, kan NHG deze schuld onder bepaalde voorwaarden overnemen.
  3. Verbeterde financieringsmogelijkheden: Met NHG kunnen vaak hogere hypotheken verstrekt worden, omdat de risico's voor de verstrekker lager zijn.

Hoe kom je in aanmerking voor NHG?

Om in aanmerking te komen voor NHG moet je hypotheek voldoen aan bepaalde voorwaarden:

  • Koopsom en kosten koper: De koopsom van de woning inclusief kosten koper moet binnen de maximale grens vallen die jaarlijks wordt vastgesteld.
  • Energiebesparende maatregelen: Er is extra financieringsruimte voor energiebesparende maatregelen.
  • Inkomen en betalingsverplichting: Je moet kunnen aantonen dat je de hypotheeklasten kunt dragen.

Waar staat NHG voor?

Nogmaals, NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Deze garantie kan een groot verschil maken bij het kopen van een huis, omdat het niet alleen zorgt voor financiële zekerheid maar ook voor betere financieringsmogelijkheden.

Uitleg over wat NHG is

Conclusie

De NHG is een belangrijk instrument voor woningkopers in Nederland, vooral voor diegenen die op zoek zijn naar extra zekerheid en lagere hypotheekrente. Door te begrijpen waar NHG voor staat en hoe het werkt, kun je beter geïnformeerde beslissingen nemen bij het kopen van een huis.