Zo herken je een ontstoken tattoo

Een tatoeage is niks anders dan inkt wat op je bovenste huidlaag word gedrukt d.m.v. 1 of meerdere naalden tegelijk. Dit blijft dan permanent op de huid zitten. Aangezien het allemaal een hoop geld kost, maar bovenal je gezondheid schade kan aantasten, vonden wij het belangrijk om uit te zoeken hoe je een ontstoken Tattoo kan herkennen.

Ontstoken Tattoo

Omdat tattooshops gebruik maken van naalden die je lichaam ‘ bewerken’ heeft de rijksoverheid Hygienerichtlijnen gemaakt voor shops. Dit zorgt ervoor dat de kans zo klein mogelijk word gemaakt dat jouw tattoo ontstoken raakt tijdens het zetten van de tattoo. Alles dient ontsmet te zijn of hygiënisch verpakt te zijn. Toch is er altijd nog een kans dat ondanks de juiste maatregelen je tattoo ontstoken raakt. Je lichaam kan namelijk ook allergisch zijn voor inkt. Bij beide gevallen zie je dan op de ‘ geprikte’ huid een rode gloed, bultjes, dik of pus op de huid verschijnen. Meld je dan altijd bij een huisarts om alle risico’s uit sluiten. Aangezien dit permanente gevolgen kan hebben voor je lichaam en gezondheid. Ook kan wanneer een tattooshop spullen op meerdere ‘ klanten’ tegelijk gebruikt ziektes overdragen zoals HIV, Aids of Hepatitis B & C overbrengen.

ontstoken tattoo
Bron: Pinterest: Jordy Smeulers

Tattoo te diep zetten

Te diep tatoeëren word ook wel een blowout genoemd. Letterlijk betekend dat ‘lekkende inkt’. De inkt komt hierdoor onder je lederhuid. Je hebt veel verschillende vormen en gradaties. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Vlekkerige huid om de tattoo
  • Wazige stukken van de tattoo
  • Ongelijkmatige vlekken in je tattoo
  • Kleuren verspreiden zich buiten de lijnen

Aangezien de dikte van iedereen zijn huid weer anders is, kan het regelmatig voorkomen dat dit kort gebeurd. Het blijft immer handwerk maar een ervaren artiest heeft gauw genoeg door wanneer hij verkeerd tatoeëert. Het kan wel blijvend littekenweefsel opleveren dus zorg ervoor dat je de juiste artiest op voorhand geselecteerd hebt.

bron: Pinterest: 郴州电气机械有限公司

Bultjes op je tattoo

Naast het feit dat je tattoo ontstoken is, heb je ook de mogelijkheid op bultjes op of rondom je tattoo. Dit kan meerdere oorzaken hebben, neem het vooral niet te licht op. Kijk vooral het artikel van het Amsterdam UMC

Auto-immuun huidziektes zoals;

  • Psoriasis
  • Sarcoïdose
  • Lichen Planus

Ook kan de prikkel van het tatoeëren zelf een trauma oproepen waardoor je immuunsysteem getriggerd word. Neem altijd contact op met je huisarts wanneer je twijfelt over je tattoo.

Hoevaak moet je je tattoo insmeren?

De vraag hoevaak je je tattoo moet insmeren is een veelgevraagd onderwerp in de tattoo scene. Wij hebben alles voor je uitgezocht voor het optimale resultaat:

  • De eerste 4 dagen smeer jij je tattoo om de 4 uur in. NIET TE DIK!
  • Na de eerste 4 dagen smeer je ‘s ochtends en ‘s avonds je tattoo in.
  • Na 2 tot 4 weken moet je tatoeage wel volledig genezen zijn.

Wat ook belangrijk is, is om zweet en vuil te vermijden. Wanneer je toch de tatoeage vuil maakt, reinig hem dan direct en eventueel ontsmetten. Je wilt niet dat er vuil in je tattoo komt waardoor deze alsnog gaat ontsteken.

Ook zullen er mogelijk korstjes op de vers gezette tatoeage ontstaan. Deze moet je er vooral niet gaan af zitten pulken. Lekker laten zitten, want als je deze zelf eraf gaat halen, verstoor jij je genezingsproces en kan je zelfs je tatoeage permanent beschadigen.

Wanneer jij toch besluit om in de zomerperiode en mooie tattoo te laten zetten. Houd er dan rekening mee dat de UV straling van de zon jouw tatoeage kan aanpassen. Gebruik dan ook zovaak als mogelijk een UV-Vriendelijke tattoo care product. Wij raden jou dit product aan. Lees ook vooral de bijsluiter!

beeld: Clem OnoJeghuo