Gesprekken worden opgenomen in Uber taxi’s

Het taxiplatform Uber heeft aangekondigd dat het zijn chauffeurs en passagiers de optie biedt om geluidsopnamen te maken tijdens de rit, met als doel de veiligheid te vergroten. Op de website van het bedrijf wordt aangegeven dat deze functie is ontworpen als een veiligheidsmaatregel en dat klanten niet de mogelijkheid hebben om dit te weigeren.

Privacybeleid

Indien een bestuurder of passagier zich onveilig voelt, kunnen zij via een knop in de Uber-app het gesprek opnemen, zonder dat andere inzittenden hiervan op de hoogte zijn. Volgens techjurist Menno Weij is het echter nog onduidelijk hoe precies wordt ingestemd met deze nieuwe functie.

Gerechtvaardigd belang

Het privacybeleid van bedrijven is vaak een bron van verwarring. Bij Uber is het privacybeleid onderdeel van de gebruikersovereenkomst. Weij vermoedt dat de functie is ingevoerd op basis van het gerechtvaardigd belang van het bedrijf, waardoor het binnen de gebruikersvoorwaarden valt. Op deze manier hoeft Uber geen expliciete toestemming te vragen voor de heimelijke geluidsopnamen.

foto van uber taxi

Gebruikersovereenkomst

Passagiers akkoord gaan met de gebruikersovereenkomst wanneer ze een Uber-taxi nemen. Als Uber vanwege veiligheidsredenen deze mogelijkheid moet bieden, dan zou ik vanuit privacy-oogpunt zeggen dat dit acceptabel is.

Ook in Nederland?

Weij merkt op dat het onduidelijk is of deze functie ook beschikbaar is in Nederland. De voorwaarden geven aan dat deze functie in ieder geval in Afrika en Amerika wordt gebruikt, maar er wordt geen expliciete vermelding gemaakt over Nederland. Vaak lopen wij een aantal maanden of jaren achter als het word ingevoerd in het buitenland, dus wij verwachten dit ook binnenkort!