Mag je parkeren met een benzineauto op een laadplek?

De meerderheid van de automobilisten rijdt automatisch voorbij aan parkeerplaatsen bij laadpalen in hun diesel- of benzineauto's. Maar is het toegestaan voor auto's met een verbrandingsmotor om daar te parkeren?

Is dat toegestaan?

Veel mensen vragen af of het überhaupt wel is toegestaan om hun voertuig daar te plaatsen. Wij zijn er even wat verder ingedoken, en wat blijkt? Het mag wel!

Ja, dat mag

Ja, dat mag. Het verbod voor benzineauto's om te parkeren bij laadpalen geldt alleen wanneer expliciet wordt aangegeven dat enkel elektrische auto's daar mogen parkeren onder het P-bord. Vooral in woonwijken wordt soms voor deze aanpak gekozen, omdat omwonenden vaak klagen over het verminderde aantal reguliere parkeerplekken door de plaatsing van laadpalen.

elektrische laadplek

P-Borden

Een oplossing is om de laadpaal te installeren zonder een parkeerverbod voor niet-elektrische auto's. Door het parkeervak bij de laadpaal beschikbaar te houden voor alle auto's, blijft de parkeercapaciteit intact. Maar als het bekende blauwwitte P-bord aangeeft dat alleen elektrische auto's mogen parkeren, dan is het niet toegestaan voor andere voertuigen om daar te staan.

Opladen elektrische voertuigen

Het kan ook zijn dat het bord aangeeft 'opladen elektrische voertuigen'. In dat geval mogen zelfs elektrische auto's er niet parkeren als ze niet daadwerkelijk worden opgeladen. Zodra de laadsessie is voltooid, moeten ze de parkeerplaats verlaten.

Dus mocht je je afvragen of je met een benzineauto mag parkeren op een laadplek? Ja dat mag mits er geen bord word weergegeven onder het laadplek bordje.