Hoe makkelijk is het om een babyfoon te hacken?

Als je een toekomstige of huidige vader bent, wil je natuurlijk het beste voor je kind. Je wilt dat je kind veilig en comfortabel is, maar wist je dat een babyfoon ook een potentieel beveiligingsrisico kan zijn? In deze blog leg ik je uit hoe makkelijk het is om een babyfoon te hacken, en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Hoe werkt een babyfoon?

Een babyfoon bestaat uit twee delen: een zender en een ontvanger. De zender is het apparaatje dat je in de kamer van je kind plaatst, en dat een camera of een microfoon bevat. De ontvanger is het apparaatje dat je bij je draagt, en dat een scherm of een speaker bevat. De zender en de ontvanger communiceren met elkaar via een draadloos signaal, meestal via wifi of radiofrequentie. Zo kun je op afstand zien of horen wat er in de kamer van je kind gebeurt.

Hoe kan een babyfoon gehackt worden?

Een babyfoon kan gehackt worden als iemand anders toegang krijgt tot het draadloze signaal tussen de zender en de ontvanger. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van het type babyfoon dat je hebt.

Wifi-babyfoon

Een wifi-babyfoon is een babyfoon die via het internet werkt. Dit betekent dat je de babyfoon kunt verbinden met je smartphone, tablet of computer, en dat je de beelden of geluiden van je kind kunt bekijken of beluisteren via een app of een website. Dit is handig, want zo kun je je kind in de gaten houden vanaf elke locatie.

Maar dit betekent ook dat je babyfoon kwetsbaar is voor hackers, die via het internet kunnen inbreken op je wifi-netwerk of op de app of website van de babyfoon. Zo kunnen ze meekijken of meeluisteren met je kind, of zelfs de camera of de microfoon overnemen en je kind lastigvallen of bang maken.

Radiofrequentie-babyfoon

Een radiofrequentie-babyfoon is een babyfoon die via een radiosignaal werkt. Dit betekent dat je de babyfoon niet hoeft te verbinden met het internet, maar dat je een speciale ontvanger nodig hebt om de beelden of geluiden van je kind te ontvangen.

Dit is veiliger, want zo loop je minder risico dat hackers via het internet toegang krijgen tot je babyfoon. Maar dit betekent ook dat je babyfoon kwetsbaar is voor afluisteraars, die met een scanner of een andere babyfoon het radiosignaal kunnen oppikken en zo kunnen meekijken of meeluisteren met je kind.

Hoe kun je je babyfoon beveiligen?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je babyfoon te beveiligen en te voorkomen dat hackers of afluisteraars misbruik maken van je apparaat. Hier zijn een paar tips:

  • Kies een babyfoon met een goede encryptie. Encryptie is een manier om het draadloze signaal tussen de zender en de ontvanger te versleutelen, zodat alleen jij en de babyfoon het kunnen lezen. Zo voorkom je dat anderen het signaal kunnen onderscheppen of verstoren. Kijk in de handleiding of op de verpakking van je babyfoon of deze een encryptie heeft, en zo ja, welke. Hoe sterker de encryptie, hoe beter.
  • Verander het standaard wachtwoord van je wifi-babyfoon. Veel wifi-babyfoons hebben een standaard wachtwoord dat je moet invoeren om de app of website van de babyfoon te gebruiken. Dit wachtwoord is vaak makkelijk te raden of te vinden op het internet. Daarom is het belangrijk dat je het standaard wachtwoord verandert in een sterk en uniek wachtwoord dat je nergens anders gebruikt. Zo voorkom je dat hackers toegang krijgen tot je babyfoon via het internet.
  • Beveilig je wifi-netwerk. Als je een wifi-babyfoon gebruikt, is het ook belangrijk dat je je wifi-netwerk beveiligt. Dit doe je door je wifi-netwerk een sterke en unieke naam en wachtwoord te geven, en door de beveiligingsinstellingen van je router te controleren en aan te passen. Zo voorkom je dat hackers je wifi-netwerk kunnen kraken of misbruiken om toegang te krijgen tot je babyfoon of andere apparaten in je huis.
  • Gebruik een radiofrequentie-babyfoon met een digitaal signaal. Als je een radiofrequentie-babyfoon gebruikt, is het beter om een babyfoon te kiezen die een digitaal signaal gebruikt in plaats van een analoog signaal. Een digitaal signaal is moeilijker te onderscheppen of te verstoren dan een analoog signaal, en heeft vaak ook een betere kwaliteit en een groter bereik. Zo voorkom je dat afluisteraars je babyfoon kunnen afluisteren of storen.
  • Zet je babyfoon uit als je hem niet gebruikt. Een simpele maar effectieve manier om je babyfoon te beveiligen, is om hem uit te zetten als je hem niet gebruikt. Zo voorkom je dat hackers of afluisteraars je babyfoon kunnen misbruiken als je er niet bent, of als je kind slaapt. Bovendien bespaar je zo ook energie en batterij.

Beveiligen van babyfoon

Er zijn meerdere mannen die erover nagedacht hebben wat de mogelijke risico's zijn betreft de beveiliging van een babyfoon. Zo is er ook al eigenlijk al het bovenstaande verteld in een overzichtelijk filmpje. Om deze niet voor jullie achter te houden zodat jullie ook kunnen zien wat er uit onderzoek nou naar voren komt hebben wij hem hieronder voor jullie neergezet. Wil je meer leuke tips over gadgets of tech producten, klik dan hier.