Mannen en nagellak; moet dat kunnen?

Steeds meer mannen dragen nagellak in het openbaar. Ook bekende artiesten doen al een tijdje mee aan deze ‘trend’. Muzikanten zoals Harry Styles, Machine Gun Kelly en acteur Boris van Severen doen het. Maar wat is een beetje het algemene beeld van mannen met nagellak?

Gekleurde nagels zijn al heel lang iets voor mannen in de muziekindustrie. In de jaren 80 lakten veel punkers hun nagels zwart, in de jaren 90 liep Kurt Cobain er mee rond. Tegenwoordig is nagellak voor mannen weer gebruikelijk: Pete Davidson, het nieuwe vriendje van Kim Kardashian, draagt ​​altijd nagellak, net als rappers Machine Gun Kelly en Lil Yachty.

Nagellak voor mannen

De meest bekende man met nagellak moet Harry Styles zijn. De popster met 42 miljoen volgers schuwt zijn voorkeur voor gekleurde vingertoppen niet. Het is dan ook geen verrassing dat hij een paar maanden geleden het beautymerk Pleasing lanceerde met vier nagellakken. Eerder zei de mannelijke zanger nagellak als allesbehalve vrouwelijk te vinden. “In de mode en op andere gebieden zijn de parameters van mannelijk of vrouwelijk niet zo strikt als voorheen en is er meer vrijheid. Het is stimulerend”.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door harry styles nails (@harry_styles_nails)

De Amerikaanse rapper Machine Gun Kelly staat ook bekend om zijn felgekleurde nagels. Hij lanceerde het genderneutrale beautymerk UN/DN LAQR, met tien verschillende nagellakkleuren en zelfs speciale kwasten om design of symboliek aan je nagels toe te voegen.

En als je goed kijkt, straalt acteur Boris Van Severen op Instagram met knalrode nagels. Zijn vrouw, presentatrice Frances Lefebure, plaatste video’s en foto’s van hem online, waarop ze lovende kritieken kreeg. “Heerlijk”, stuurde een van zijn volgers. “Mijn zoons vinden het ook leuk om af en toe hun nagels te lakken. Ze moeten dit onder ogen zien en het maakt ze soms onzeker. Dan maak ik ze duidelijk dat iedereen kan dragen wat hij wil en vooral dat hij kan doen waar hij zich prettig bij voelt.

Europese Trend

Trouwens, mannen met nagellak trekken nu de aandacht, maar feit is dat ze het al langer dragen. Volgens historici is het hete schoonheidsritueel ontstaan ​​in China rond 3000 voor Christus. Koninklijke vrouwen en mannen lakten vervolgens hun vingernagels om hun macht en status te tonen. Vooral goud, zilver, rood en zwart zijn geliefd. Een vergelijkbare trend zien we bij de Egyptenaren, waar de lagere klasse bleke nagels droeg, terwijl de hogere klasse koos voor bruin of rood.

Dat steeds meer mannen hun nagels verkleuren, bevestigt nageldesigner Mila uit Gent: ze ziet de laatste jaren een stijging. Volgens haar kiezen vooral jongere generaties voor zwarte nagels of natuurlijke tinten met nail art: een arsenaal aan symbolen zoals letters, kruisjes, strepen of steentjes aangebracht met een gladde kwast.

Simon (24 jaar) houdt van een kleurtje op zijn nagels. “Ik draag graag ringen, dus nagellak is een pluspunt.” Het feit dat het ook nog eens relatief eenvoudig is om tussen kleuren te wisselen zorgt ervoor dat het niet snel gaat vervelen.

Anderen reageerden positief op zijn gekleurde nagels: “Aanvankelijk vroegen een paar mensen waarom ik mijn nagels lakte. Ik vond het een domme vraag, maar ik antwoordde altijd beleefd dat ik het leuk vond. Verder krijg ik er niets dan lovende recensies over, reden te meer om nagellak te blijven dragen.

Comfortzone

En Michael (19) is er duidelijk dol op. Hij zei: “Ik lak mijn nagels vaak omdat ik uit mijn comfortzone wil komen. Ik wil mezelf op die manier opnieuw uitvinden, maar ik ga vooral voor neutrale kleuren of kleuren die bij mijn outfit passen.” Het kan hem niet schelen wat anderen denken: “Ik heb geleerd niet bang te zijn voor andermans meningen en oordelen. Je moet vrij zijn om te doen wat je wilt.” Anders mis je veel mooie momenten.”

Student Mike (21) kiest ook af en toe haar nagellak. “Voor mij is het een manier om mezelf uit te drukken, zoals een tatoeage laten zetten of sieraden dragen. Ik vind nagellak niet vrouwelijk. Mike experimenteert graag met verschillende kleuren. “Ik heb misschien zelf tien kleuren, maar soms krijg ik ook een kleur die meer tinten heeft. Soms zet ik op elke nagel een andere kleur”, zei de studente. “En ja, ik zie er wel raar uit, maar daarvoor zou ik mijn nagels niet lakken.”