Waarom moet je van koffie naar de wc?

De ochtendroutine van velen: een kopje koffie om de dag te beginnen. Maar voor sommigen resulteert dit ochtendritueel in een onverwachte extra stop: de wc. Waarom moet je nu net van koffie naar de wc? In deze blog gaan we dieper in op de wetenschap achter dit fenomeen.

De boosdoener: cafeïne

Cafeïne, de stof die koffie zijn stimulerende effect geeft, is de primaire oorzaak van de drang om te poepen na het drinken van koffie. Cafeïne stimuleert de darmspieren, wat resulteert in verhoogde darmcontracties. Deze contracties duwen de darminhoud sneller door de darm, waardoor je sneller naar het toilet moet.

Cafeïne en hormonen

Naast de directe stimulatie van de darmspieren, kan cafeïne ook indirect de darmwerking beïnvloeden door de afgifte van hormonen te stimuleren. Cafeïne stimuleert de afgifte van gastrine, een hormoon dat de maagzuurproductie verhoogt. Gastrine kan ook de darmmotiliteit verhogen, wat de drang om te poepen kan versterken.

De invloed van andere stoffen in koffie

Naast cafeïne bevat koffie nog andere stoffen die de darmwerking kunnen beïnvloeden. Chlorogene zuren, die in hoge mate in koffie voorkomen, kunnen de darmmotiliteit verhogen. Ook cholecystokinine (CCK), een hormoon dat de galblaas stimuleert, kan door koffie worden gestimuleerd. CCK kan ook de darmmotiliteit verhogen en de spijsvertering bevorderen.

De rol van je spijsverteringssysteem

De gevoeligheid voor de laxerende effecten van koffie kan per persoon verschillen. Mensen met een gevoelige darm of een snelle spijsvertering kunnen meer vatbaar zijn voor de darmversterkende effecten van koffie.