Wat betekend ASMR?

Wat is ASMR? We horen het je denken maar het word tijd dat iemand je verteld wat ASMR is. Heb je ooit een situatie meegemaakt die je heel kalm en ontspannen maakte? Voel je je bijvoorbeeld vaak zo ontspannen bij de kapper dat je graag even je ogen sluit? Of kalmeert het geluid van regendruppels tegen het raam je altijd als je nerveus bent? Misschien heb je ervaring met ASMR. Benieuwd naar wat ASMR is en hoe het tot stand is gekomen? Lees dan vooral onze blog verder.

Definitie van ASMR

ASMR betekend volledig; Autonomic Sensory Meridian Response. ASMR kan worden omschreven als een tintelend gevoel dat in je hoofd begint en zich via je ruggenmerg door je hele lichaam verspreidt. Het gevoel is rustgevend en kan worden vergeleken met kippenvel, maar dan in je hoofd. Tintelingen in de geest worden veroorzaakt door audiovisuele prikkels. Dat zijn prikkels die je krijgt door iets te zien of te horen. De term is bedacht door Jennifer Allen. Jennifer heeft in 2010 een Facebook-pagina voor de ASMR-gemeenschap gemaakt om het bewustzijn van dit gevoel te vergroten. Ook is zij van mening dat dit gehele proces van ASMR ondervindingen gezond is voor je lichaam & geest.

Gevoel van ASMR

Het prettige tintelende gevoel dat tijdens ASMR in je hoofd ontstaat, wordt geactiveerd door biologische en hormonale processen in het lichaam. Het vrijkomen van hormonen wordt geassocieerd met interpersoonlijke relaties, met andere woorden, een persoonlijke band hebben met een andere persoon. ASMR-ervaringen maakt verschillende hormonen vrij, zoals:

  • Endorfine: dit hormoon zorgt ervoor dat je je goed voelt.
  • Dopamine: Dit hormoon speelt een rol bij het ervaren van plezier en welzijn.
  • Oxytocine: Dit is een antistresshormoon dat zorgt voor ontspanning.
  • Serotonine: dit hormoon regelt de slaap

Deze hormonen komen allemaal vrij tijdens een ASMR-ervaring. Hierdoor kunnen meerdere lichaamsdelen ineens heel erg gaan jeuken maar ook het slaperig raken van deze ASMR ervaring is niet geheel ongewoon.

bron: Unsplash

Verschillende ASMR prikkels

Meerdere prikkels die ASMR-ervaringen kunnen veroorzaken, kunnen worden gegroepeerd in de volgende drie categorieën.

  • Kijk: Creëer een ASMR-ervaring door naar je ogen te staren of zachte handbewegingen te zien.
  • Horen: ASMR-ervaringen worden gecreëerd door geluiden te horen. Dit geluid kan laag, langzaam, rustgevend, zorgzaam of eentonig zijn. Orale geluiden zoals mondgeluiden, kauwen en blazen kunnen ook ASMR-ervaringen veroorzaken. Veel mensen ervaren ook een tintelend gevoel in het hoofd van het tikken, krabben, snijden en aanraken van voorwerpen. Materialen zijn hier erg belangrijk. Denk aan de geluiden van hout, plastic, papier, textiel en keramiek.
  • Voelen: ASMR-ervaringen worden gecreëerd door aanraking. Denk aan lichte aanrakingen, massages, haren strijken, behandelingen en lichamelijk onderzoek.

ASMR op Twitch

Niet iedereen heeft al deze bijzondere gevoelens bij ASMR. Sommige mensen hebben zelfs een afkeer tegen het geluid van fluisteren, knisperen, ritselen of andere geluidjes. In de huidige moderne tijd is er een platform die altijd mensen live dingen laat doen. Voornamelijk is het videogame gebaseerd maar tegenwoordig is er ook een sectie waar er live ASMR word gedaan voor kijkers of luisteraars. Schaar geklede vrouwen zijn 24/7 bezig met het maken van alle vormen van ASMR op je beeldscherm. Op deze link kan je zelf kijken wat je ervan vind. Tintelt het bij jou ook al, of is het meer je broek die bol gaat staan van al die schaar geklede vrouwen?

Zelf zijn wij niet fan van ASMR, maar schaar geklede vrouwen is altijd een traktatie om naar te kunnen kijken. Het is nog een vrij onbekende wereld, maar toch komen er steeds meer kijkers en producers in de wereld van de ASMR. Ook denken vaak mensen dat het seks gerelateerd is, maar het is alles behalve seksueel getint. Hopelijk zullen mensen steeds meer doorkrijgen dat het voor lichaam & geest is en losstaat van seksuele gevoelens rondom geluiden en visuele effecten.