De AI van Adobe kan zelf muziek maken en genres veranderen.

In de wereld van creatieve technologieën heeft Adobe al een stap voorwaarts gezet met generatieve AI in Photoshop. En nu, mannen, komt het bedrijf met een nieuwe innovatie: een systeem dat muziek kan genereren op basis van simpele tekstinputs. Ja, je hoort het goed. Met het imposante 'Project Music GenAI Control' kunnen zelfs de minst muzikaal onderlegde mannen hun eigen deuntjes creëren.

AI maakt muziek

Net zoals de 'generative fill'-functie van Photoshop het gemakkelijker maakt voor diegenen die eigenlijk niet kunnen photoshoppen, doet deze nieuwe AI hetzelfde voor muziek. Het draait allemaal om het eindresultaat, dat je kunt bereiken door simpelweg de AI tekstueel bij te sturen.

Veranderen van melodie

Je begint misschien met een bestaande melodie, net zoals je in Photoshop begint met een bestaande afbeelding. Vervolgens kan de AI deze melodie uitbreiden op basis van je instructies. Wil je meer intensiteit? Of juist wat simplistischer? Geen probleem, geef gewoon de opdracht en de AI doet de rest.

Adobe AI

Veranderen van genre

En dat is nog niet alles, mannen. Stel je voor: je hebt een catchy deuntje, maar je wilt een totaal andere genre. Ook daarvoor draait dit project zijn hand niet om. Je kunt de gegenereerde muziek transformeren naar een compleet ander genre. De melodie blijft behouden, maar de instrumenten veranderen drastisch, van een klassiek orkest tot aan vette hiphop-beats.

Zelf een nummer maken

Je kunt zelfs helemaal vanaf nul beginnen, gewoon door 'smooth jazz' in te typen. Dan krijg je direct muziek en kun je precies finetunen wat je wilt: de herhaling van de patronen, het tempo, de intensiteit en de structuur. Je kunt bepaalde delen laten herhalen of andere stukken binnen de bestaande muziek opnieuw laten genereren.

"Een van de meest opwindende aspecten van deze nieuwe tools is dat ze niet alleen draaien om het genereren van audio," zegt Nicholas Bryan, onderzoekswetenschapper bij Adobe Research. "Ze tillen het naar het niveau van Photoshop door creatievelingen dezelfde diepgaande controle te bieden om hun audio te vormen, aan te passen en te bewerken. Het is als controle op pixelniveau, maar dan voor muziek."

Project Music GenAI wordt ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Californië en de School of Computer Science aan de Carnegie Mellon University. Adobe beschrijft het als een experiment in een "vroeg stadium". Uiteindelijk zullen deze functies verschijnen in bestaande Adobe-apps zoals Audition en Premiere Pro. Wanneer dit precies zal gebeuren, is nog niet duidelijk, en zoals te zien is aan de beelden, is het systeem momenteel nog niet echt gebruiksvriendelijk.

Er is zelfs momenteel de nieuwste tuinman AI!